Tuesday, November 17, 2009

BINGKA LABU MY Way

Bingka/Talam or Bengkang ….what ever you call its name is.

Last Saturday, I’ve made Bingka Labu or Pumpkin Cake.
Since ini kali kedua I buat Bingka Labu tu, so I make sure kali ni Bingka Labu ni betul-betul sedap hahahahahaha. Yang first hari tu my husband kata kurang lemak….
Then this time I buat semua cukup…lemak cukup, manis cukup, telur lebih, labu lebih …

BINGKA LABU MY Way

Bahan-bahan :

1 biji labu saiz kecil angaran harga sebijik RM1.70
1cawan air
3 bungkus pati santan RM1.00 sebungkus
2 biji telur gred B
Gula secukupnya
Garam secubit (untuk balancekan manis dan lemaknya)
Pewarna Kuning (nak serlahkan warna kuning labu)
Tepung 450gm
Esen Vanilla

Langkah demi langkah :

Mula mula kupas kulit labu dan potong kiub sebesar seketul ais batu.
Kemudian bilas dan mix together labu bersama santan dan add in sedikit air anggaran secawan.

Labu yang telah di kisar tadi di masukkan ke dalam mangkuk sesuai saiznya. Sesudah itu, satukan bersama gula,sedikit garam,pewarna kuning dan telur (yang telah dipukul terlebih dahulu sebelum di masukkan ke dalam mangkuk adunan). Gaul rata …

Selepas itu baru lah dimasukkan tepung sedikit demi sedikit dan juga esen vanilla sehingga selesai.

Bancuhan ini hendak lah lembut, tidak sepekat adunan cokodok dan tidak secair aduan kuih ketayat atau kuih jala. Sedang-sedang sahaja.

Bakar mengikut kaedah bersesuaian dengan kehendak masing-masing. Bakar dengan oven atau baker terus diatas api dengan acuan bulat, yang berlubang ditengah-tengah nya.

Sebarang pertanyaan? ^_^

No comments: