14-11-2009
7.15 – Move to the school for “Majlis Anugrah Pelajar Cemerlang 2009”
The ceremonial is until 12.00 noon. Takes various photos of the kids presenting the traditional dance …Zapin… bring back my memories of my schooling time… where our groups “Angle Foundation” used to dance and sing in coir, presenting drama on behalf of our school… even representing state…. ^_^
Now, I am watching them… never experience this view before…since normally I view the audience from the stage. Hahahaha
Afternoon – bake a traditional dish called Kasui...
Resepi Kasui My Way…
500 gm tepung gandum
100 gm tepung u bi
3 ketul gula melaka
4 sudu makan gula biasa
1 sudu air kapur
1 jug air (anggaran 1000ml)
Sedikit Garam
Daun Pandan
½ sudu Browning sugar puree ( ada jual kat kedai kek – nak hitam kan kasui kita)
Kelapa parut
Cara-cara membuatnya:
½ jug air di renek bersama 3 ketul gula melaka dan gula biasa. Masuk kan daun pandan untuk wangikan dia. Masak kan sehingga gula melaka dan gula biasa tu cair…lepas tu ketepikan.
Satukan tepung gandum dan tepung ubi dalam satu bekas dan dicampurkan dengan air baki ½ jug lagi. Masukan kapur…gaul sehingga tepung tidak berketul-ketul lagi.
Setelah itu gula yang telah cair tadi di satukan ke dalam bekas tepung dan gaul rata, masukkan garam dan browning sugar.
Tapi adunan tadi dengan penapis santan dan kukus sehingga masak anggaran 15 minit….
Setelah masak sejukkan dan golek dengan kelapa parut… J
Selamat Mencuba!
15-11-2009 Update!
We were having bre-lunch at Mamak Restaurant. Rezeki Jaya… we used to call the place as TATA…in Malay means Datuk.
Why..because kata sana ada sorang India - dia pangkat tinggi sikit dari yang lain la kut…sbb dia kat counter…x ambik order…
Dia selalu cerita pasal kampong dia kat India ngan kita orang, pas tu dia bagitau dia ada anak baya anak kami…tu pasal dia suka sangat bila tengok kami sampai…sebab ingat kan dia pada anak dia….yang pasti anak kami putih kut dari anak dia kekekekekek. Ek eleh gurau pulak iye~~~
Petang, masak…for tea break la konon… buat cokodok bilis. Ni ada sedikit petua nak bagi cokodok bilis lebih kick!
Cokodok Bilis My Way
Tepung gandum
Daun sup diracik halus
Kobis dihiris nipis
Ikan bilis
Bawang besar atau bawang merah
Cili boh atau guna cili merah
Garam
Kuib ayam/bilis
Blend semua bahan kecuali Kobis, Daun sup dan tepung gandum.
Lepas blend ketepikan, pastikan adunan tidak terlalu masin.
Masuk kan bahan-bahan yang sudah di blend , kobis dan daun sup ke dalam tepung
Gaul rata sehingga sebati dan tambah air sekiranya perlu.
Sedia untuk di goreng.
Selamat mencuba!
Lepas goreng cekodok… kami makan bubur kacang hijau pulak.
Layan… sampai ke petang…
Malam masak lagi…. Ikan Siakap masak sambal dengan sambal udang petai …so malam tu malam sambal seduina…
Nom…nom…nom…nom…
Doa Buat Kekasih, Again!!
6 years ago
No comments:
Post a Comment